Bijdragen aan gemeenteplannen met uw participatie
Bijna elke dag maakt de gemeente Ouder-Amstel nieuwe plannen. Bijvoorbeeld voor een speelplek, een nieuwe woonwijk, jeugdhulp of armoedezorg. Voor elk plan werken wij samen met mensen die erbij betrokken zijn. Dit noemen we meedoen. Meedoen gaat niet alleen over plannen van de gemeente. Het gaat ook over ideeën, plannen en initiatieven van inwoners. Bijvoorbeeld plannen voor meer groen in uw buurt of extra parkeerplekken.
Kortom, meedoen betekent dat inwoners mee mogen denken, praten, doen en beslissen over plannen voor de toekomst van Ouder-Amstel. Om onze gemeente beter en mooier te maken. Er zijn vier manieren om mee te doen. U leest hierover hieronder meer.
Meedenken en meedoen bij gemeenteplannen
Als wij als gemeente plannen maken, vragen wij u om mee te denken. Dit heet 'meedoen van inwoners'. Soms geven wij alleen informatie, soms vragen wij wat u vindt, en soms beslist u met ons mee. Elk plan is anders en heeft daarom een eigen aanpak: een aanpak op maat. Met spelregels voor ons als gemeente en duidelijke informatie voor u. Zo weet u precies waarover en hoe u kunt meedenken en meedoen. Lees hier meer over meedoen van inwoners.
Uw plannen en ideeën voor de buurt
We horen graag uw ideeën om uw buurt of onze gemeente beter te maken. U weet wat er speelt in uw buurt. Misschien wilt u een speeltuin opknappen. Of heeft u een goed idee voor meer groen. Als gemeente luisteren we graag naar u. Heeft u een goed idee? Deel het met ons! Lees hier meer over het indienen van een idee.
Een bijzondere manier van meedoen: het uitdaagrecht
Misschien denkt u als inwoner of organisatie dat u een taak van de gemeente beter of goedkoper kunt doen. Bijvoorbeeld het groen in uw buurt beter onderhouden. Dan kunt u deze taak van de gemeente overnemen. Dat heet het uitdaagrecht. Er zijn wel regels voor. Lees hier meer over het gebruikmaken van het Uitdaagrecht.
Zet uw idee op de agenda van de gemeenteraad: het burgerinitiatief
Heeft u een goed idee voor de gemeente? En wordt het gesteund door minstens 30 inwoners? Dan kunt u het idee op de agenda van de gemeenteraad laten zetten. Dit noemen we een burgerinitiatief. Tijdens de vergadering kunt u uw idee uitleggen. Daarna praten de raadsleden erover. Lees hier meer over het burgerinitiatief.