Inwonersparticipatie
Als wij als gemeente plannen maken, vragen wij u om met ons mee te denken. Dit noemen wij inwonersparticipatie. Soms informeren wij u alleen, soms vragen wij uw mening, en soms beslist u mee. Elk plan is anders en heeft daarom een eigen aanpak: een aanpak op maat. Met spelregels voor ons als gemeente en duidelijke informatie voor u. Zodat u weet waarover en hoe u kunt meedenken en meedoen.
Wanneer kunt u participeren?
De gemeente beslist of en hoe u kunt participeren bij een plan. Dat hangt bijvoorbeeld af van de gevolgen van een plan. Bij grote gevolgen betrekken we u internsief. Maar soms moeten wij als gemeente regels van de provincie of het kabinet volgen en kunnen wij u niet laten meedenken. We informeren u dan wel altijd.
U mag meedenken en meedoen als u in de gemeente woont. Soms mag u ook meedoen als u niet in de gemeente woont, maar wel belangrijk bent voor het plan. Bijvoorbeeld als u een bedrijf heeft dat belangrijk is voor het plan.
Hoe werkt dat, participeren?
Als wij u uitnodigen om mee te denken, mee te werken of mee te beslissen, bedenken wij als gemeente vooraf hoe wij dat gaan doen. Dat schrijven wij op in een participatieplan. Daarin staat onder andere:
- Waarom we uw mening vragen
- Waarover u mee mag denken, werken of beslissen
- Hoeveel invloed u heeft
- Hoe we u gaan informeren
- Wanneer en hoe u kunt meedoen (bijvoorbeeld door naar een bijeenkomst te komen)
- Hoe wij zorgen dat iedereen mee kan doen en dat alles open en eerlijk gaat
- Hoeveel geld het kost om de participatie te organiseren
- Wat we met uw inbreng gaan doen
Wat gebeurt er daarna?
We vinden uw ideeën en opmerkingen belangrijk. We nemen ze over als ze passen binnen de plannen of regels die zijn afgesproken. Regels over geld, tijd of wat er wettelijk mag. Uw mening telt mee, maar dat betekent niet dat we altijd doen wat u vraagt. Soms weegt een ander belang zwaarder.
Een voorbeeld: we vragen u mee te denken over een speelplek. Uw idee voor een klimtoestel wordt overgenomen, maar dat voor een waterbassin niet. De reden is dat de kosten en veiligheid zwaarder wegen.
Na de participatie maken we een verslag. Hierin staat:
- Hoe het participeren is gegaan
- Welke meningen en ideeën zijn gegeven
- Wat we met die meningen en ideeën doen of hebben gedaan
- Wat we als gemeente hebben geleerd van de participatie
Meer informatie over participatie leest in de brochure Wegwijzer participatie. U kunt deze ophalen in het gemeentehuis of per mail aanvragen via: gemeente@ouder-amstel.nl. Vermeld in het onderwerp van uw mail 'Aanvraag brochure Wegwijzer participatie'.