Let op: op vrijdag 24 januari kunt u vanaf 15.30 uur geen gebruik maken van DigiD op de website van de gemeente Ouder-Amstel vanwege technisch onderhoud. Dit duurt mogelijk tot en met 25 januari.
Groente-, Fruit- en Tuinafval
Uw groente-, fruit- en tuinafval (GFT) zamelt u apart in. Daar maken wij compost van. Uw GFT brengt u naar de verzamelcontainers. Of u gebruikt uw eigen minicontainer voor GFT. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente.
Bekijk het overzicht van wat wel en wat niet in de GFT-container hoort. Veel huishoudelijk afval kan bij het GFT, zoals schillen van groente en fruit, botjes van vlees en vis, koffieprut, uitgebloeide bloemen en (klein) snoeiafval.
Als u in laagbouw woont en u heeft plek, dan kunt u uw eigen minicontainer voor uw groente-, fruit-, en tuinafval aanvragen. Ga naar Minicontainer aanvragen of omruilen.
Woont u in een hoogbouwwoning?
Als er problemen zijn met een container kunt u het op uw smartphone melden via onze BuitenBeter app of via onze website Melding over openbare ruimte indienen. Als het online niet lukt, dan kunt u ook telefonisch een melding doen via (020) 496 21 21. Graag met vermelding van het nummer van de container. Het nummer van de GFT-verzamelcontainer begint altijd met een 8, gevolgd door 2 cijfers.
Afgekeurd GFT is natuurlijk zonde en kost veel geld.
Bekijk het inspirerende filmpje Schoon GFT voor schone compost op YouTube hieronder:
Door uw container regelmatig schoon te maken, heeft u minder kans op stankoverlast en ongedierte. Hieronder vindt u enkele tips voor het schoonhouden van uw container.
- U kunt de container regelmatig schoonmaken met een sopje van groene zeep of azijn. Leg de container op zijn kant en schrob de bak met een natte bezem schoon. Gebruik nooit chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu.
- Zet de GFT-container op een koele plek.
- Laat het containerdeksel met een houtje op een kiertje staan. Stamp het GFT-afval in de container niet aan, maar houdt het zo luchtig mogelijk.
- Zorg dat het afval in de container niet vastklemt. Daardoor kan de container niet goed worden geleegd.
- U kunt vlees of vis eerst invriezen, aanbraden of koken voordat u het in de container stopt.
- Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden. Die hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er dood aan. Verse lavendel helpt, maar een luchtverfrisser met lavendelgeur ook.
- Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
Dan kunt u hem mits leeg en schoon, inleveren bij een van de milieudepots.
In het najaar worden bladkorven geplaatst. U kunt uw bladafval gratis kwijt op veel plekken bij u in de buurt. Wij maken regelmatig de korven leeg. Ook vegen we de straten in de periode van bladval. De bladkorven halen we weer weg zodra het blad van de bomen is.
Alleen bladeren in bladkorf
In de bladkorven mogen alleen bladeren. U mag er geen zakken, takken, snoeiafval, hout of ander groen in kwijt. Dit levert namelijk problemen op bij het composteren van het bladafval. Heeft u snoeiafval, takken of ander tuinafval? Die kunt u gratis brengen naar het milieudepot, voor zover het niet in uw GFT-container past.
Bekijk hiervoor de openingstijden van de milieudepots.
Bladkorf tussentijds vol?
Is de bladkorf in uw buurt vol? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (020) 496 21 21 of maak gebruik van de app BuitenBeter op uw smartphone.
Blad: goed voor het ecosysteem!
Blad wordt vaak gezien als afval dat uit de tuin verwijderd moet worden. Op het gazon of in de vijver is dat ook het geval, maar blad tussen de beplanting is een prima grondbedekking. Een laag van maximaal 10 centimeter blad is uitstekend geschikt om vaste planten te beschermen tegen de vorst en het tegengaan van onkruid. Ook is het een goede leefomgeving voor onder andere wormen, vogels en egels. Zelf verwijderen we regelmatig het overtollig blad van wegdek en gras maar níet overal om zo een steentje bij te dragen aan een gezonde en evenwichtige natuur.