Hout stoken

Een houtkachel of open haard kan gezellig zijn, maar wist u dat misschien wel de helft van uw buren rookoverlast ervaart? Houtrook is schadelijk voor uw gezondheid en die van uw omgeving. Vooral mensen met astma of COPD hebben extra last van een slechte luchtkwaliteit. Daarnaast is de rook ook slecht voor het milieu: een avond hout stoken in een kachel, stoot evenveel fijnstof uit als een autorit naar het zuiden van Frankrijk. Stook daarom liever niet. Bij houtstook komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij die zorgen voor hoesten, hoofdpijn en benauwdheid.

Als u toch stookt, houdt u zich dan aan de volgende tips om hinder en gezondheidsrisico's te beperken: 

  • Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Kijk hiervoor op stookwijzer.nl 
  • Stop 's avonds tijdig met stoken. Dovend vuur rookt nog lang na. Uw buren kunnen dan geen slaapkamerraam openzetten voor ventilatie. 
  • Zorg altijd voor goede luchttoevoer, tijdens het stoken en het uitbranden. 
  • Stook alleen schoon, droog en gekloofd kachelhout. Afval (bewerkt hout, karton en papier) is verboden. 
  • Of kies voor een alternatieve wijze van verwarmen, zoals een infrarood paneel of elektrisch warmtekussen. 
  • Gebruik voor de sfeer bijvoorbeeld een elektrische houtkachel. 

Meer informatie kijk op Eerlijk over houtstook op milieucentraal.nl.

Meer weten?

Overlast?

Ervaart u overlast van uw buren die stoken, probeer dit eerst zelf op te lossen door in gesprek te gaan met degene die de overlast veroorzaakt. U kunt overlast ook melden via stookwijzer.nl. Deze meldingen worden doorgegeven aan de GGD.

Vragen over milieu, wonen en gezondheid bij de GGD

Het team Milieu en gezondheid van GGD Amsterdam is beschikbaar voor vragen over allerlei milieu onderwerpen. Bijvoorbeeld vragen over uw woning en gezondheid (binnenmilieu) zoals vragen over ventilatie, vocht, schimmel, koolmonoxide, loden waterleidingen en geurklachten. Vragen over geluidhinder (bijvoorbeeld over bromtonen), luchtvervuiling, houtkachels, bodemverontreiniging, asbest, kwik en andere chemische stoffen en elektromagnetische velden kunt u ook stellen aan de GGD. U kunt het team bereiken via leefomgeving@ggd.amsterdam.nl en (020) 55 554 05.