Let op: op vrijdag 24 januari kunt u vanaf 15.30 uur geen gebruik maken van DigiD op de website van de gemeente Ouder-Amstel vanwege technisch onderhoud. Dit duurt mogelijk tot en met 25 januari.
Veiligheidsindex regio Amsterdam-Amstelland
De veiligheidsindex brengt in kaart hoe het met de veiligheid in de regio Amsterdam-Amstelland is gesteld.
Buurten vergelijken
De regio Amsterdam-Amstelland is verdeeld in Amsterdam en vijf regiogemeenten (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn) en bestaat uit 104 buurtcombinaties. Met de index krijgen alle buurten in de regio een cijfer waardoor ze onderling vergelijkbaar worden. De veiligheidsindex bundelt informatie en brengt eenheid in cijfers.
Verschillende deelindexen
Verschillende indexen tonen verschillende aspecten van sociale veiligheid. Indexen zijn getallen die iets meten, zoals hoe veilig mensen zich voelen in hun buurt. Sociale veiligheid betekent hoe veilig mensen zich voelen door dingen zoals weinig criminaliteit en goede buurtrelaties.
- Index Criminaliteit: bestaande uit politiecijfers over 'high impactcriminaliteit' (zoals overvallen, straatroven en bedreiging) en 'high volumecriminaliteit' (zoals zakkenrollerij en fietsdiefstal) evenals antwoorden op vragen uit de Veiligheidsmonitor over ervaren slachtofferschappen van criminaliteit.
- Index Gerapporteerd slachtofferschap: deze index bestaat uit antwoorden op vragen uit de Veiligheidsmonitor over ervaren slachtofferschap van criminaliteit. Ook in deze index wordt onderscheid gemaakt naar 'high impact' slachtofferschap en veelvoorkomend slachtofferschap. Daarnaast wordt in deze index slachtofferschap van digitale criminaliteit meegenomen, zoals hacken, identiteitsfraude en phishing.
- Index Onveiligheidsbeleving: gebaseerd op enquêtegegevens uit de Veiligheidsmonitor met onderzoeksvragen over de beleving van (on)veiligheid.
- Index Overlast: gebaseerd op politiecijfers en antwoorden van respondenten op vragen uit de Veiligheidsmonitor over personenoverlast, bijvoorbeeld jeugdoverlast, geluidsoverlast; en over verloedering, zoals vernielingen en zwerfvuil.
Het gemiddelde van deze cijfers vormt het totale veiligheidsindexcijfer van een buurtcombinatie. Dit betekent dat we door het berekenen van een gemiddelde, een algemeen cijfer krijgen dat aangeeft hoe veilig een buurt is. Dit helpt om een duidelijk beeld te krijgen van de veiligheid in verschillende buurten.
Basisjaar
De index wordt drie keer per jaar berekend en gaat altijd over een periode van twaalf maanden, waarbij 2014 het basisjaar is.
In 2014 is de veiligheidsindex van de regio Amsterdam-Amstelland berekend en het gemiddelde is gesteld op 100. Dit cijfer is opgebouwd uit vier deelindexen: criminaliteit, gerapporteerd slachtofferschap, overlast en onveiligheidsbeleving. Iedere buurt wordt vergeleken met dit gemiddelde en afgezet tegen de basiswaarde 100. Zo is eenvoudig te zien wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van veiligheid én welke buurten hoger of lager scoren dan het gemiddelde.
Regionale Veiligheidsindex online
De regionale veiligheidsindex is te raadplegen op: amsterdam.nl/veiligheid