Naamgebruik na huwelijk of geregistreerd partnerschap
Na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap verandert uw achternaam niet. Wel kunt u de achternaam van uw partner gebruiken. Dit geldt voor beide partners. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, staat altijd uw eigen achternaam. Eventueel aangevuld met de naam van uw partner.
U kunt aangeven met welke achternaam u wilt worden aangeschreven. U kunt kiezen uit:
- Alleen met de eigen naam.
- Alleen met de naam van uw partner.
- Met de eigen naam, gevolgd door de naam van de partner.
- Met de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam.
U kunt u naamgebruik al bij de melding doorgeven. Woont u in een andere gemeente dan dient u na het huwelijk het naamgebruik zelf aan te vragen in uw woongemeente.
Wat is het verschil tussen gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden?
- Trouwen of een partnerschap aangaan gaat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat niet alles van u samen is, zoals bij algehele gemeenschap van goederen.
- Bij algehele gemeenschap van goederen zijn alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen. Wilt u in algehele gemeenschap van goederen trouwen? U regelt dit bij de notaris.
- Bij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maakt u afspraken over uw bezittingen en schulden. Wilt u trouwen op huwelijkse voorwaarden? Dat regelt u bij de notaris, niet bij de gemeente. De notaris legt de huwelijkse voorwaarden vast in een akte en schrijft de akte in bij het openbaar huwelijksgoederenregister. Daarna laat u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente voltrekken.
- Meer informatie over trouwen of partnerschap in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.