Oorlogsmonumenten

In Ouder-Amstel staan twee herinneringsmonumenten. Hierop staan de namen van inwoners die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bezettingstijd. Elk jaar op 4 mei is er een herdenking bij deze monumenten.

Beide monumenten zijn in de jaren '50 van de 20e eeuw gebouwd door particulieren. Sindsdien is ontdekt dat er namen van slachtoffers ontbreken. Hoewel de monumenten nu eigendom zijn van de gemeente, is besloten om niets te veranderen uit respect voor de oorspronkelijke bouwers. In plaats daarvan is bij beide monumenten een herdenkingsplaat geplaatst met een algemene tekst.

oorlogsmonument ouder-amstel
Foto: herdenkingsplaat bij de oorlogsmonumenten.

In Ouder-Amstel ontbrak tot 2008 een herdenkingslijst. Daarom heeft de gemeente besloten een digitaal monument op de gemeentelijke website te plaatsen. Op dit digitale monument staan alle namen van oorlogsslachtoffers die bij de gemeente bekend zijn.

Oorlogsmonument in Duivendrecht

Het oorlogsmonument in Duivendrecht vindt u op de hoek Begoniastraat/Waddenland. Prof. Wieger Bruin heeft het ontworpen. Het monument werd op 4 mei 1950 onthuld. 

De tekst op het monument luidt: "ter ere van Hendrik Abbink, Jan Martin Bakker, Rijklof J. van der Ploeg, Johannes Robben, Pieter Jelle Trap. Gefusilleerd in 1940 - 1945. Je maintiendrai". 


Foto: oorlogsmonument in Duivendrecht. 

Oorlogsmonument in Ouderkerk aan de Amstel

Het oorlogsmonument in Ouderkerk aan de Amstel vindt u in de Dorpsstraat 14. W.H. Gispen heeft het ontworpen. Het monument is op 4 mei 1951 onthuld.

De tekst op het monument luidt: "Wie voor de eeuwen bouwt, hij teekene met zijn bloed. 10 mei 1940 - 5 mei 1945". 


Foto: oorlogsmonument Ouderkerk aan de Amstel.

Meer informatie