Nieuwjaarstoespraak 2025

Nieuwjaarstoespraak 2025

Datum: 6 januari 2025

Heel hartelijk welkom allemaal,

Wat mooi om u hier met zovelen te zien. Fijn dat u gekomen bent. Velen van u zijn voor mij nog onbekende gezichten, maar ik hoop dat we in de gelegenheid zijn elkaar straks, na het officiële gedeelte, nog even persoonlijk te spreken. Vanaf deze plek wens ik u nu alvast een gezond en liefdevol 2025. 
Een goed begin is het halve werk, dus wil ik allereerst de organisatie en de mensen van de catering bedanken. Alles ziet er tiptop uit. De muzikale omlijsting van vanavond is in handen van Lars Bauer en Miryam Ish. 

De kop is er af. Het jaar 2024 is uitgeleide gedaan en we zijn de drempel van 2025, zij het net, over. 
Als je over die drempel bent is er altijd die blik achterom. Wat laten we achter ons en wat nemen we mee?  

In de voorbereiding voor vanavond liet ik 2024 via de digitale snelweg passeren. 2024 bracht vreugdevolle, maar ook hartbrekende momenten. Als je dan in vogelvlucht zo’n overzicht terugziet, realiseer je je hoe snel ingrijpende dingen op de achtergrond raken, omdat er alweer iets nieuws aan de horizon verschijnt. 

Wat is u het meest bijgebleven van 2024? 

Was dat herverkiezing van Donald Trump, de enorme verwoesting door explosies in Rotterdam of Den Haag waar een jongetje van 8 als enige van een gezin  achterbleef; de gouden worp van Worthy de Jong; het faillissement van huishoudicoon Blokker, het vertrek van Mark Rutte; de bizarre woordenstrijd op X voor, tijdens en na de formatie; de veel te vroege dood van Liam Payne van One Direction, op 31 jarige leeftijd; de auto die de kerstmarkt in Maagdenburg inreed; de heropening van de Notre-Dame; of het eindeloze en onuitputtelijke verdriet van slachtoffers van oorlogsgeweld. 

Of is uw 2024-moment misschien veel dichter bij huis? 

Natuurlijk ben ik ook op zoek gegaan naar de mijlpalen voor onze gemeente Ouder-Amstel. 
Als eerste noem ik de opening van de uitkijktoren ‘het Poldernest’. Omdat je vanaf zo’n 18 meter hoge toren zo mooi over de weidse polder van de Rondehoep kunt uitkijken, maar ook over de werkzaamheden langs de A9. En ook omdat het zo’n mooi staaltje samenwerken laat zien. 

Het uitkijkpunt was bedoeld als een tijdelijk ding, maar de Stichting Beschermers Amstelland pleitte voor het permanent maken ervan. Buurbouw, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, aannemer VeenIX en de gemeente Ouder-Amstel, realiseerde de toren. De naam werd bedacht door Jet van Wijngaarden (8 jaar oud), leerling van de Jan Hekmanschool, en het Groengebied Amstelland nam het beheer en onderhoud op zich. Begin november werd de toren letterlijk met toeters en bellen van de brassband en met leerlingen van de Jan Hekmanschool in gebruik genomen. 

De werkzaamheden aan de A9 zijn in volle gang en inmiddels is het project over de helft. De werkzaamheden leveren hinder op, voor omwonenden en weggebruikers, maar er wordt ook gebruik gemaakt van kansen. En het oppakken van dit soort kansen is bij Paulette Koek-Baks, verantwoordelijk wethouder voor het A9-project, in goede handen.  

We kunnen ook niet om het Centrumplan heen. Na jaren intensief participeren met vele enthousiaste deelnemers, begon vandaag de uitvoering met de verhuizing van de Hollandse Lindeboom. Vervolgens komt in zeven fases de metamorfose van het Kampje tot stand. Voor bewoners, bezoekers en ondernemers is het aanpassen, parkeren in de Ambachtenstraat bijvoorbeeld, en ook vertrouwde evenementen zoals de kermis tijdens de feestweek, de 4 mei herdenking en de Elieser herdenking zullen anders gaan dan anders. Op 19 december 2025 moet het klaar zijn. Dan zijn we, als ik precies één jaar burgemeester ben, hopelijk klaar voor een feestelijke opening. Wist u trouwens dat u alle ontwikkelingen en plannen vindt op onze site: samenmakenweouder-amstel?  

Van het Centrumplan is het een klein stapje naar dat andere grote project, De Nieuwe kern. Je stampt niet zomaar een woonwijk met meer dan 6.000 woningen uit de grond. Dat vraagt veel voorbereiding en veel planning. In 2024 stelde de Raad het stedenbouwkundig raamwerk + programma DNK en beeldkwaliteitskader DNK vast. Het opstellen van de uitvoeringsovereenkomst en de planontwikkeling van de eerste deelgebieden is inmiddels gestart. 

In 2025 krijgen die hun beslag en kan Victor Frequin als verantwoordelijk wethouder zijn handtekening zetten onder anterieure overeenkomsten voor de deelgebieden en de uitvoeringsovereenkomst. Ook de vergunningaanvraag voor de bouw van de Smart Mobility Hub, SMH, staat op de agenda. 
Volgend jaar nog geen woningen, maar als alles volgens plan verloopt gaat het lukken in 2027/2028. 

In de werkstad OverAmstel is Mediavaert, het duurzame gebouw van DPG-media, geopend. Een iconisch nieuw thuis voor maar liefst 25 mediamerken, waaronder radiostations Qmusic en Joe, maar ook het parool en de Donald Duck. Zo iconisch dat de Koning en Koningin Maxima ervoor langskwamen. 

Ook ging de bouw van de Dialogue, van start. De Dialogue biedt zowel koop- als huurwoningen. En er is ruimte voor zorg, creatieve bedrijvigheid, een kleinschalige supermarkt en horeca. Dit moet een levendige plek worden die diversiteit weerspiegelt. 

Ouder-Amstel is een ambitieuze gemeente, maar tegelijkertijd ook realistisch. Met een positief sluitende begroting staan we er financieel beter voor. Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn met nieuwe uitgaven, maar onze lange termijn begroting is positief. Dat is iets om blij mee te zijn. We blijven op de kleintjes passen en zuinig, maar gesprekken over noodzakelijke kosten en investeringen gaan we zeker niet uit de weg.

De Ouder-Amstelse raad heeft haar zaken goed op de rit. Zorgvuldige besluitvorming en veel oog voor het belang van zorgvuldige participatie. Maar deze collegeperiode kenmerkt zich door veel wisselingen van de wacht: burgemeester Joyce Langenacker  werd burgemeester van Zeist en gemeentesecretaris Rob van Reijswoud gemeentesecretaris in Enkhuizen. Jacqueline de Maa besloot wegens privé-omstandigheden te stoppen met het wethouderschap. Zij werd vervangen door Erika Spil. Erika, we zijn blij dat je er bent. Verder besloot onze interim gemeentesecretaris Annette van der Werf te kiezen voor een vast dienstverband bij onze gemeente. Een goed begin van het nieuwe jaar. De organisatie bleef stevig overeind en haar taken goed uitvoeren en er werd hard gewerkt aan de dienstverlening. Juist hier, waar we elkaar zo goed kennen is de menselijke maat en de persoonlijke toon belangrijk. Iets waarvoor ik mij als uw burgemeester dan ook graag hard maak. 

We hebben ook lastige opgaves voor ons. Ondermijning bijvoorbeeld is een serieus probleem. Daarom zal ik, samen met de politie, justitie, ambtenaren op het gemeentehuis en andere betrokkenen, mijn aandacht richten op de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Met elkaar en in samenwerking met u, inwoners, wil ik zorgen voor een veilige, leefbare en goed functionerende samenleving voor iedereen. 

Want het hart van de gemeente, dat bent u. Als inwoner, ondernemer of anderszins betrokkene, jong of oud, bent u met elkaar diegene die Ouder-Amstel haar karakter geeft. Uw hartelijkheid, uw oog voor de behoeften van anderen is meteen zichtbaar voor de nieuwkomer.  

Vlak voor mijn installatie bezocht ik de kerstmarkt in de Amstelkerk. Daar werden kerstballen verkocht om geld bijeen te brengen voor het Amstelbad, dat al vele jaren wordt gerund door vrijwilligers. De Lions zamelden geld in voor het hospice. En ook anderen spannen zich in om het goede te doen voor hun omgeving. Mijn voorganger zei het al, in Ouder-Amstel is echt overal wel een clubje voor, vrijwel altijd bemenst en geleid door enthousiaste en passievolle vrijwilligers. En natuurlijk hopen we, met de vrijwilligers van de Amstelbocht, wel op ijs. Wat zou het mooi zijn voor de schaatsliefhebbers wanneer we ook dit jaar kunnen genieten op de Ouderkerkse natuurijsbaan, de Amstelbocht.…

En dan de historische clubs in Duivendrecht en Ouderkerk. Steeds weer slagen ze er in om met bijzondere initiatieven de lokale geschiedenis te laten leven en beleven. 2024 verrijkten ze met de uitgave van het Monumentenboek ‘Blik op het verleden, zicht op vandaag’, en de spaaractie van historische plaatjes over Duivendrecht van PLUS Kamminga. Hoe bijzonder is het dat duizenden boeken, gemaakt door de Stichting Oud-Duivendrecht (gratis) over de toonbank gingen en er zelfs een ruilbeurs kwam om de actie af te sluiten. Chapeau!

Als ‘new kid in town’ zie ik dat de dorpen hechte gemeenschappen vormen, waarin mensen voor elkaar opkomen, elkaar helpen en beschermen. 

Beste inwoners van Ouder-Amstel, we kennen elkaar nog maar net. Ik ben pas 19 dagen uw burgemeester, maar ik voel me dankzij u al best thuis. 

Het boek Ouder-Amstel ligt wagenwijd open voor 2025. Klaar om nieuwe bladzijden aan toe te voegen. Er zullen hoofdstukken bijkomen en geschrapt of aangepast worden, maar dat doen we samen. Het boek van Ouder-Amstel is ons boek. Als we open en eerlijk over onze keuzes zijn, naar elkaar luisteren, ieders zorgen serieus nemen en iedereen zich gehoord voelt, maken we daar een onvervalste bestseller van!

Graag nodig ik u uit het glas te heffen en te toasten op het Nieuwe Jaar op u allen. Inwoners van Ouder-Amstel, allemaal een gelukkig Nieuwjaar!