Junior ambassadeurs Ouder-Amstel

In het jaar van 150 jaar herdenking van het slavernijverleden benoemde Ouder-Amstel twee junior ambassadeurs Keti Koti. Ouder-Amstel is de eerste gemeente met twee junior ambassadeurs Keti Koti. Lesgeven over de geschiedenis van het slavernijverleden is belangrijk, maar net zo belangrijk is het nadenken over de toekomst.

De twee junior ambassadeurs Keti Koti van Ouder-Amstel samen met Marion van der Vegt van stichting Rebup
Foto: Vanaf links Jahliyah, Marion en Thomas.

Keuze voor Jahliyah en Thomas

Hoe word je nu junior ambassadeur? Wat moet je daar voor doen? De keuze voor de eerste junior ambassadeur, Jahliyah uit Ouderkerk aan de Amstel, was snel gemaakt. Vorig jaar stapte ze op de toenmalige burgemeester Joyce Langenacker af, ging het gesprek aan en stelde veel vragen. De tweede junior Ambassadeur is Thomas uit Duivendrecht. Hij kende een heel andere route en is letterlijk een stemronde aangegaan met de hele klas. De leerlingen hadden eerst een filmpje gemaakt met een korte uitleg waarom zij een junior ambassadeur zouden willen zijn. De klas was het uiteindelijk snel eens met elkaar: Thomas is de juiste leerling om de klas te vertegenwoordigen vonden ze. En boter bij de vis: één van de leerlingen tekende meteen even een naambordje met zijn naam en functie voor op zijn tafel. 

Haiku’s en tekeningen

De junior ambassadeurs gingen aan de slag met het thema Keti Koti, Jahliyah op de Jan Hekmanschool in Ouderkerk en Thomas op De Grote Beer in Duivendrecht. Marion van de Vegt van stichting Rebup begeleidde de ambassadeurs hierbij. Het idee was dat de leerlingen een Haiku zouden maken over Keti Koti. Daarvoor kregen de klassen van Jahliyah en Thomas een gastles over het maken van deze Japanse dichtvorm. Drie regels, maar met in de eerste regel vijf lettergrepen, in de tweede regel zeven lettergrepen en in de laatste regel weer vijf lettergrepen. Dat lijkt simpel. Maar is het niet. Dus dat werd een hoop denkwerk in beide klassen. 

Behalve het gedicht maakten de kinderen ook een tekening, een positief kunstwerkje, gericht op de toekomst. Tot slot was er een opdracht om een origineel idee te bedenken op basis van alle gesprekken met de klas. Op de Jan Hekmanschool koos de klas van Jahliyah voor het idee van Kees en Tobias: een vlag voor Keti Koti. De klas van Thomas, De Grote Beer in Duivendrecht koos voor stickers plakken op euro's met de tekst: ‘Schrijf Keti Koti, zeg Kiti Koti’. Want: “Het valt ons op dat dit feest nog steeds verkeerd wordt uitgesproken”, aldus Jahliyah en Tobias. 

Meer weten? 

Alle kunstwerkjes zijn door Marion van der Vegt gebundeld tot een tentoonstelling en te zien van 26 juni tot 16 augustus 2024 in het gemeentehuis. Een aanrader voor iedereen. De kinderen kwamen met geweldige ideeën, waarvan we allemaal veel kunnen leren. Chapeau voor voor de betrokken leerkrachten, Marion van der Vegt, onze junior ambassadeurs Jahliyah en Thomas en de kinderen in Ouder-Amstel.

Dank

Na vier jaar betrokkenheid en bevlogenheid bij het voor het voetlicht brengen van het slavernijverleden, vindt Marion van der Vegt het tijd om het stokje over te dragen. Na vier jaar is Marion een bekend gezicht geworden op onze scholen. Ieder jaar kwam er dankzij haar inbreng een creatieve manier om het denken van kinderen over Keti Koti, vrijheid en de rol van het slavernijverleden vorm te geven en ieder jaar stond er weer een geweldige tentoonstelling met de kunstwerkjes. 

Dank je wel Marion voor alle creativiteit en begeleiding en de mooie samenwerking. Het stokje komt in goede handen.