Verminderen van voedselverspilling: koop en kook op maat
Er zijn verschillende manier waarop je voedselverspilling kunt verminderen. Door bijvoorbeeld boodschappenlijstjes met goede hoeveelheden te maken, op de houdbaarheid te letten en de voorraad te checken voordat er boodschappen gedaan worden, kan veel voedsel bespaard worden. Het voedingscentrum geeft zeven tips met wat inwoners kunnen doen.
1. Check uw voorraad
Check uw voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet. Wat hebt u nog in huis? Wat moet als eerste op? Dan weet u dan wat u écht nodig hebt deze week. Staat er nog een pak yoghurt in uw koelkast? Of verloopt de datum van de zak roerbakgroenten bijna? Goed om hiermee rekening te houden. U hoeft dan bijvoorbeeld maar één pak yoghurt mee te nemen en kunt dan vanavond die roerbakgroenten eten.
Zet restjes eten en aangebroken verpakkingen op een vaste plek in uw koelkast. Zo ziet u in één oogopslag wat als eerste op moet.
2. Maak een planning en boodschappenlijstje
Maak een planning wat u deze week gaat eten en wie er mee-eten op welke dagen. Noteer dit eventueel in uw agenda of in een weekplanner. Pas de planning aan als u onverwacht een dag niet thuis eet.
Doet u één keer per week boodschappen? Maak dan een weekmenu. Doet u voor een paar dagen boodschappen, bedenk dan voor die dagen wat u gaat eten. Door alvast op te schrijven wat u gaat eten, voorkomt u dat u in de winkel te veel eten koopt. En daarmee voorkomt u dat u eten moet weggooien omdat u het niet op tijd op krijgt.
Boodschappenlijstje met hoeveelheden
Schrijf per maaltijd op wat u nodig hebt en noteer dit op een boodschappenlijstje. Bijvoorbeeld: 'spinazie 500 gram' of 'sperzieboontjes 400 gram'. Als u van alle producten opschrijft hoeveel u nodig hebt, koopt u minder snel te veel. Met een boodschappenlijstje doet u ook minder snel impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden.
3. Kook op maat
Kook precies op maat. Wie eten er vandaag allemaal mee? Wat is een goede portie? En hoeveel hebt u in totaal dus nodig? Een keukenweegschaal kan handig zijn om af te wegen hoeveel u in de pan moet doen. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om de porties af te wegen. Deze producten zetten namelijk uit tijdens het koken. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Hiervan kookt u al snel te veel.
Een handig hulpmiddel voor het op maat koken van pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje. Op deze maatbeker staan porties in plaats van grammen. U hoeft het Eetmaatje dus alleen maar te vullen met ongekookte pasta of rijst tot 1, 2, 3 of 4 porties en hebt dan meteen genoeg.
4. Bewaar eten op de goede plek
Door eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed. U hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in de groentelade in uw koelkast, en andere soorten juist buiten de koelkast. Brood kunt u het beste bewaren in de zak, in een afgesloten trommel. Nog beter kunt u brood invriezen en elke dag de boterhammen eruit halen die u nodig hebt. Ook groente en fruit kunt u bewaren in de diepvries. Groente kunt u het beste even blancheren (kort koken), fruit kunt u gesneden in stukjes invriezen. Aardappelen, rijst, pasta en couscous kun je gekookt invriezen. In de vriezer blijft eten minimaal een maand goed.
Kijk in de online Bewaarwijzer waar u een product het beste kunt bewaren en hoelang het goed blijft.
5. Zet uw koelkast op 4 °C
De ideale temperatuur voor uw koelkast is 4 °C. Eten bederft dan minder snel en bacteriën groeien nauwelijks. Met een koelkastthermometer kunt u controleren of u koelkast koud genoeg staat.
6. Let op de houdbaarheid
Controleer regelmatig uw koelkast en vriezer. Staan er producten in waarvan de datum bijna verstrijkt? Bedenk dan wanneer u ze op gaat eten, zodat u niks hoeft weg te gooien. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een 'te gebruiken tot'-datum (TGT). Deze kun je beter niet meer opeten na de datum, er kunnen dan namelijk bacteriën zijn uitgegroeid waar u ziek van wordt.
Producten zoals melk, yoghurt en kwark hebben een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Deze kunt u vaak nog wel veilig eten kort na de datum. Zet uw zintuigen in om het product te beoordelen. Kijk, ruik en proef een beetje of het nog goed is. Producten met een THT-datum die u niet gekoeld bewaart, zoals ongekookte pasta en rijst, en blikken en potten groenten en bonen, kunt u vaak maanden na de datum nog veilig eten. Bij fruit en groente zonder datum kunt u ook uw zintuigen gebruiken om het product te beoordelen.
7. Haal meer uit restjes en kliekjes
Hebt u restjes eten in huis? Zoals een stuk bloemkool, een halve citroen of een bodempje yoghurt? Bedenk dan wat u hiermee kunt maken. Op de receptensite en in de receptenapp Slim Koken kunt u zoeken op ingrediënt. Voer een ingrediënt in en u vindt meteen een gerecht. Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kunt u altijd nog een lekkere maaltijd maken. Denk aan een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht. Hebt u wat over van uw maaltijd? Vries het kliekje dan in voor een andere keer, bijvoorbeeld voor een avond dat u weinig tijd hebt om te koken omdat je gaat sporten. Verplaats het bakje de avond voordat u het gaat opeten van de vriezer naar de koelkast. De volgende dag meenemen als lunch is ook lekker.
Kijk hier voor meer tips over koken met restjes en kliekjes. Houd wekelijks een kliekjesdag of donder-niet-weg-dag om er zeker van te zijn dat uw restjes en kliekjes opmaakt.
- Bekijk hier de tools voor minder voedselverspilling op een rij.
- Lees hier meer achtergrondinformatie over voedselverspilling.