Circulair inkopen als ondernemer
De R-ladder
Wilt u met w organisatie bijdragen aan de circulaire economie? Dan is de R-ladder een waardevolle tool om te bepalen waar een tak van het bedrijf op scoort en waarvoor u een R-doelstelling kan maken om naar toe te werken. Hoe “hoger” het bedrijf inzet op hoge tredes op de ladder, hoe meer het bijdraagt aan circulariteit. Circulariteitsstrategieën die hoger op de ladder staan besparen meer grondstoffen. Daardoor voorkomt u grote druk op het milieu door te veel grondstoffengebruik.
Er zijn verschillende manieren om grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Die manieren vallen binnen drie categorieën: minder gebruiken, langer gebruiken en hergebruiken.
- Minder gebruiken betekent: afzien van het gebruik van producten die u niet nodig hebt, lenen of huren van producten die u niet altijd nodig hebt en, wanneer dat niet mogelijk is, kiezen voor de minst belastende variant.
- Langer gebruiken betekent: spullen onderhouden, repareren of opknappen, spullen tweedehands (ver)kopen of er gewoon zuinig op zijn: alles om te zorgen dat de levensduur zo lang mogelijk is.
- Hergebruiken betekent: spullen zo afdanken dat de materialen niet verloren gaan, maar opnieuw als grondstof kunnen worden ingezet. Op die manier sluiten we de kringloop en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig.
Experts op het gebied van circulariteit gebruiken de R-ladder om de mogelijkheden op een rij te zetten. De naam R-ladder komt van de eerste letter van de Engelse begrippen die horen bij een circulair systeem. Hieronder leest u wat de R’s op de ladder betekenen. Wat bovenaan op de ladder staat is de beste keuze voor het milieu omdat u zo de meeste grondstoffen bespaart.
Wat is refuse?
Refuse is iets weigeren. Hebt u het echt nodig of kun u ook zonder? Dit is meestal de beste keuze, want door het niet te kopen, bespaart u grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken of badkamer. Vaak kan de oude nog jaren mee en is het besluit om geen nieuwe te nemen de beste keuze.
Wat is rethink?
Rethink is iets anders oplossen. Is er een andere manier mogelijk waardoor u een product veel intensiever gebruikt? Bijvoorbeeld door gereedschap of een auto te delen. Dat kan met uw buren, vrienden, familie of via deelplatforms.
Wat is reduce?
Reduce is iets gebruiken op dezelfde manier met minder grondstoffen. Bijvoorbeeld door dubbelzijdig te printen in plaats van enkelzijdig. Dan is er de helft minder papier nodig voor hetzelfde doel. Of producten die zuinig omgaan met energie.
Wat is reuse?
Reuse is iets hergebruiken. Dat kan door te kiezen voor spullen die u vaker of steeds opnieuw gebruikt. Bijvoorbeeld een meeneembeker in plaats van wegwerp. Denk ook aan materialen die u opnieuw gebruikt, zoals bouwmaterialen of vintage kleding.
Wat is repair?
Repair is iets repareren. Kijk of u het nog kunt (laten) maken zodat u geen nieuwe hoeft te kopen. Bijvoorbeeld door een onderdeel van uw laptop te vervangen of te repareren als deze het niet meer doet. Dit kunt u zelf doen of laten doen door bijvoorbeeld de vrijwilligers van het Repair Café.
Wat is refurbish?
Iets opknappen of vernieuwen (renoveren). Bijvoorbeeld door uw oude meubels te pimpen tot een nieuw vintage meubel. U kunt ook denken aan apparaten zoals een refurbished telefoon.
Wat is remanufacture?
Remanufacture is iets herfabriceren. Probeer van onderdelen van een oud product weer een nieuw product te maken. Bijvoorbeeld een fiets in elkaar zetten van oude fietsonderdelen.
Wat is repurpose?
Repurpose is iets een nieuwe functie of toepassing geven. Kijk of u een product of onderdelen nog voor iets anders kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door van een oude deur een tafel te maken.
Wat is recycle?
Recycle is de grondstoffen opnieuw gebruiken. Dat kan door uit goed gescheiden afval weer waardevolle grondstoffen opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld door bouw- en sloopafval op de juiste manier in te leveren ten behoeve van recycling.
Wat is recover?
Recover is iets terugwinnen uit afval. Bijvoorbeeld energieterugwinning uit afval dat niet geschikt is voor recycling. Het verbranden levert dan nog energie op.
(bron: Milieucentraal)