Besluitenlijst 07 mei 2024

Aanwezig

  • J. Geldhof, burgemeester
  • P.D.A.M. Koek-Baks, wethouder
  • V.L.M. Frequin, wethouder
  • J.J. de Maa, wethouder
  • A.J.E. van der Werf, gemeentesecretaris

Lange Termijnagenda Metropoolregio Amsterdam 2025-2028, 80% versie

Periodiek stelt de Metropool Regio Amsterdam een lange termijn agenda (LTA-MRA) op. Voor de periode 2025-2028 is nu een zogeheten “80-% versie” samengesteld die te zien is als concept LTA. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld om wensen & opvattingen kenbaar te maken over de inhoud van de 80% versie van de LTA-MRA. De AM-gemeenten hebben daartoe een gezamenlijke reactie opgesteld. Het voorstel is de gemeenteraad het advies te geven om de gezamenlijke wensen & opvattingen van de AM-gemeenten, mede namens Ouder-Amstel in te dienen als reactie op de 80% versie van lange termijnagenda van de Metropoolregio Amsterdam. En geen aanvullende wensen & opvattingen in te dienen. 

De LTA-MRA kent de volgende 8 ambities: 

  1. We willen een klimaatneutrale en circulaire regio zijn in 2050. 
  2. We versterken de (digitale) concurrente- en innovatiekracht van de MRA om bij te dragen aan de transities die nodig zijn. 
  3. We willen tekorten op de arbeidsmarkt verminderen en toekomstbestendig werk bieden aan huidige en nieuwe inwoners waardoor zij zich kunnen (blijven) ontwikkelen (door een optimale aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. 4. We willen voldoende, passende, bereikbare en toekomstbestendige werklocaties in de nabijheid van (potentiële) werkenden. 
  4. We willen leefbare steden en dorpen met voldoende, betaalbare, bereikbare en toekomstbestendige woningen in een gezonde leefomgeving. 
  5. We behouden en (waar mogelijk) versterken de kwaliteit van ons landschap en cultuurhistorisch erfgoed. 
  6. We willen dat het (inter-)nationale toerisme en de recreatiemogelijkheden bijdragen aan de leefkwaliteit van al onze inwoners. 
  7. We willen dat eenieder zich op duurzame en betaalbare wijze kan verplaatsen en dat al het logistieke vervoer duurzaam is. Onze (inter-)nationale connectiviteit verduurzamen we.

Besluit 

  • In te stemmen met de gezamenlijke wensen & opvattingen namens de AM-gemeenten.

Deze voor te leggen aan de gemeenteraad met het advies om:

  • De gezamenlijke wensen & opvattingen van de AM-gemeenten, mede namens Ouder-Amstel in te dienen als reactie op de 80% versie van lange termijnagenda van de Metropoolregio Amsterdam.
  • Geen aanvullende wensen & opvattingen in te dienen.

Beleidsregels re-integratie Ouder-Amstel 2024

Het college is verantwoordelijk voor de re-integratie van bijstandsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigden die werk zoeken. Op 21 december 2023 heeft de gemeenteraad van Ouder-Amstel de Re-integratieverordening Participatiewet Ouder-Amstel 2023 vastgesteld.

Door de vaststelling van de beleidsregels re-integratie wordt verdere uitwerking gegeven aan deze verordening. Het doel van de beleidsregels is specifieke uitvoeringsregels te creëren. Ze vormen een kader voor de praktische toepassing van de Re-integratieverordening Participatiewet Ouder-Amstel 2023.

Hiermee wordt bepaald hoe ondersteuning bij arbeidsinschakeling wordt aangeboden en welke voorzieningen noodzakelijk zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. De beleidsregels bieden duidelijkheid aan uitvoerenden, werkgevers en inwoners over de te volgen procedures en besluitvorming.

Besluit 

De beleidsregels re-integratie Ouder-Amstel 2024 vast te stellen.

Opvang 30 alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Duivendrecht

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente op 11 maart jongstleden verzocht om in te stemmen met de opvang van 30 vrouwelijke alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) in een te huren gebouw bij jeugdzorgorganisatie Levvel, aan de Rijksstraatweg 145 in Duivendrecht.

Het COA geeft de voorkeur aan een duurzame opvang voor allereerst drie tot maximaal 5 jaar. Na 4 jaar maken COA en Levvel de balans op om te bezien of zij de gemeente gaan vragen de opvang te mogen verlengen. Het COA heeft ook voor amv’s een tekort aan opvangplaatsen.

Vanuit de Spreidingswet heeft de gemeente Ouder-Amstel een taakstelling van 91 asielzoekers voor minimaal 2 jaar, waaronder 9 amv’s. De 30 amv’s verminderen de totale taakstelling tot 61. Inwoners en ondernemers in de omgeving van de Rijksstraatweg 145 en het aanpalende Levvel pand Biesbosch 69 hebben de afgelopen jaren geen noemenswaardige klachten geuit over de jongeren bij Levvel.

Op beide locaties verblijven 27 jongeren, zowel in open als gesloten afdelingen, waarvan enkele met een forensische achtergrond. Het veiligheidsplan van COA, Levvel, politie en de gemeente heeft tot doel de veiligheid en leefbaarheid te bevorderen voor alle betrokkenen. Dit zijn met name de amv’s, omwonenden, jongeren en personeel van Levvel, en het COA personeel. 

De politie ziet risico’s bij het onderbrengen van deze groep minderjarige meisjes vanwege de kwetsbaarheid van de groep asielzoekers. COA en Levvel zeggen elkaar goed aan te vullen. Volwaardig nieuwkomersonderwijs kan niet eerder gerealiseerd worden dan na de zomervakantie op de Internationale Schakelklas (ISK) Amstelveen.

Vanaf de start zal de gemeente tot aan de zomervakantie in samenwerking met het COA en ISK Amstelveen vormen van alternatief onderwijs op locatie of in de buurt moeten organiseren. Woensdagavond 22 mei is een inwonersbijeenkomst, waarvan de uitkomsten mede onderdeel worden van de werkafspraken tussen COA, Levvel, politie en gemeente.

Met het COA evalueert de gemeente ieder kwartaal hoe het gaat: met de amv’s, de jongeren en in de omgeving. Bij een herhaalde negatieve evaluatie kan de gemeente het COA dwingen de opvang stop te zetten na uiterlijk 6 maanden.

Besluit

  1. In te stemmen met het opvangen van maximaal 30 minderjarige vreemdelingen door het COA op de Levvel locatie aan de Rijksstraatweg 145 in Duivend-recht vanaf 24 mei 2024 voor een periode van maximaal vijf jaar, waarbij er elk kwartaal geëvalueerd wordt, naar aanleiding daarvan kan de gemeente opzeggen en zal de opvanglocatie na zes maanden gesloten zijn. 
  2. Hiertoe de bestuursovereenkomst te ondertekenen, met als bijlage het veiligheidsplan van COA en gemeente, in samenwerking met Levvel en de politie. 
  3. De raad te informeren middels overgelegde raadsmemo.

Vaststelling Ruimtelijk Plan ‘Mate’, Van der Madeweg 1 – Werkstad OverAmstel

Lingotto Mate B.V. (hierna: “Initiatiefnemer”) is eigenaar van een stuk grond inclusief bebouwing binnen de Werkstad OverAmstel. Initiatiefnemer wil op deze locatie een ontwikkeling realiseren van circa 14.000 m² bruto vloeroppervlak (exclusief parkeerplaatsen) met onder andere een hotel (220 hotelkamers of 180 hotelkamers en 20 short-stay kamers) met ontmoetingsplek (zoals horeca, lobby, terras, sport etc.), werkplekken en kantoorruimtes voor de creatieve sector.

De ontwikkeling van Initiatiefnemer past niet binnen het vigerende bestemmingsplan "Amstel Business Park Zuid", maar is wel in lijn met het ruimtelijke beleid voor de Werkstad OverAmstel. Voorliggend ruimtelijk plan toont de haalbaarheid en de wenselijkheid van de ontwikkeling aan en is geschikt om in een volgende fase verder uitgewerkt te worden. 

Een aantal punten moeten in het vervolgtraject verder worden uitgewerkt:

  • Inrichting openbare ruimte, in overleg met de gemeente Amsterdam; 
  • Inpassing rioolgemaal en trafostation 
  • Inpassen van 30 bruikbare parkeerplaatsen 
  • Reactie commissieleden n.a.v. commissievergadering Ruimte en Gebiedsontwikkeling Deze punten kunnen uitgewerkt worden in het vervolgtraject en vormen geen belemmering voor de goedkeuring van het ruimtelijk plan.

Besluit 

  1. In te stemmen met de wenselijkheid en haalbaarheid van het initiatief MATE o.b.v. het ruimtelijk plan (2113_640_MATE_Ruimtelijk plan_240208).
  2. In te stemmen met het starten van de onderhandelingen over de overeenkomst kostenverhaal (voorheen anterieure overeenkomst) tussen de gemeente en initiatiefnemer Lingotto Mate B.V.

Verlenging aanvraagtermijn van 1 april naar 1 juli 2024 eenmalige Energietoeslag 2023

De gemeente heeft de opdracht om in 2023 een eenmalige energietoeslag toe te kennen aan huishoudens met een laag inkomen in de vorm van categoriale bijzondere bijstand. Met dit doel zijn de Beleidsregels Eenmalige Energietoeslag gemeente Ouder-Amstel 2023 opgesteld. Na vaststelling van deze beleidsregels is de energietoeslag voor 2023 ambtshalve verstrekt.

Echter, iedereen die de toeslag niet ambtshalve krijgt, maar wel in aanmerking denkt te komen, kan vanaf 2 januari 2024 een aanvraag doen (schriftelijk of digitaal). Bij wet is bepaald dat de gemeente de energietoeslag 2023 tot 1 september 2024 kan uitbetalen.

Het aanvragen van de energietoeslag kan tot uiterlijk 1 april 2024. Dit is opgenomen in eerdergenoemde beleidsregels. De handmatige aanvragen over de periode 2 januari 2024 tot 1 april 2024 vallen echter tegen. We streven daarbij naar een zo hoog mogelijk bereik en verschuiven de aanvraagtermijn van 1 april naar 1 juli 2024.

Besluit 

  • In te stemmen met verlenging van de aanvraagtermijn van 1 april 2024 naar 1 juli 2024 inzake de Eenmalige Energietoeslag gemeente Ouder-Amstel 2023.
  • In te stemmen met de wijziging in de beleidsregels Eenmalige Energietoeslag gemeente Ouder-Amstel 2023

Addendum op overeenkomsten met JCDecaux met betrekking tot abri's, mupi’s en vitrines

Met JCDecaux Nederland B.V. zijn overeenkomsten aangegaan voor de exploitatie van reclame in abri’s, mupi’s en vitrines. JCDecaux heeft de vier vitrines verwijderd en wil in ruil daarvoor maximaal twee vitrines met LED-schermen plaatsen. Voorgesteld wordt met JCDecaux een overeenkomst (addendum) aan te gaan tot aanpassing van de bestaande overeenkomsten.

Besluit 

Met JCDecaux Nederland B.V. een overeenkomst (addendum) aan te gaan tot aanpassing van de overeenkomsten tussen JCDecaux Nederland B.V. en gemeente Ouder-Amstel met betrekking tot abri's, mupi’s en vitrines.

Wederzijdse informatie

  • Burgemeester Geldhof nam deel aan de startbijeenkomst Veilig Buitengebied Ouder-Amstel, samen met het Platform Veilig Ondernemen.
  • Burgemeester Geldhof heeft nader kennisgemaakt met twee raadsleden en gewandeld langs scholen en voorzieningen in Ouderkerk aan de Amstel.
  • Burgemeester Geldhof heeft 4 inwoners van Ouder-Amstel en 1 inwoner van Uithoorn namens de Koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
  • Burgemeester Geldhof is op Koningsdag samen met de wethouders aanwezig geweest bij de Aubade in Ouderkerk, heeft over de vrijmarkt in Ouderkerk gelopen en een bezoek gebracht aan het Dorpshuis en de vrijmarkt in Duivendrecht.
  • Burgemeester Geldhof heeft in Duivendrecht meegelopen in de stille tocht en heeft gesproken tijdens de 4 mei herdenking.
  • Wethouder Koek-Baks heeft kennismakingsgesprek gevoerd met medewerkster Groengebied Amstelland.
  • Wethouder Koek-Baks is aanwezig geweest bij de Lintjesregen Ouder-Amstel.
  • Wethouder Koek-Baks is samen met het college aanwezig geweest bij Aubade in Ouderkerk en bij Vrijmarkt in Duivendrecht.
  • Wethouder Koek-Baks is op bezoek geweest bij van Deudekom vanwege 150 jarig bestaan.
  • Wethouder Koek-Baks is aanwezig geweest bij onthulling plaquette WOII bij Ajax.
  • Wethouder Koek-Baks heeft tentoonstelling in het Dorpshuis van Oekraïnse kunstenares en haar leerlingen geopend.
  • Wethouder Koek-Baks is aanwezig geweest bij de 4 mei herdenking in Ouderkerk.
  • Wethouder Koek-Baks heeft gesproken met organisatie Kermis Ouderkerk.
  • Wethouder Koek-Baks heeft gesproken met inwoners omtrent buslijn 41.
  • Wethouder Frequin heeft deelgenomen aan het bestuurlijk overleg Amstelscheg.
  • Wethouder Frequin heeft kennisgemaakt met iWoon in een overleg met de Huurdersvereniging.
  • Wethouder Frequin heeft een tripartite overleg met Eigen Haard en de Huurdersvereniging gehad.
  • Wethouder Frequin heeft overleg met artsen/apotheker/wijkverpleegkundige Ouderkerk gehad.
  • Wethouder Frequin heeft overleg gehad met directie van de lokale Rabobank.
  • Wethouder Frequin heeft overleg gehad over de ontwikkelingen bij ADD.
  • Wethouder Frequin heeft de Lintjesregen van Ouder-Amstel bijgewoond.
  • Wethouder Frequin is naar Koningsdag in Ouderkerk en Duivendrecht geweest, samen met het college.
  • Wethouder Frequin heeft het zwemseizoen geopend bij het Amstelbad.
  • Wethouder de Maa heeft deelgenomen aan Democracity.
  • Wethouder de Maa heeft overleg gevoerd met de VNG betreffende jeugdzorg.
  • Wethouder de Maa heeft samen met wethouder Frequin overleg gevoerd met Eigen Haard en de huurdersvereniging.
  • Wethouder de Maa was met het college aanwezig bij de Lintjesregen.
  • Wethouder de Maa was met het college aanwezig bij de festiviteiten op koningsdag in zowel Ouderkerk aan de Amstel als Duivendrecht.

Ouderkerk aan de Amstel, 14 mei 2024

Burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris,

A.J.E. van der Werf

de burgemeester,

J. Geldhof