Let op: op vrijdag 24 januari kunt u vanaf 15.30 uur geen gebruik maken van DigiD op de website van de gemeente Ouder-Amstel vanwege technisch onderhoud. Dit duurt mogelijk tot en met 25 januari.
Zwerfafval
Zwerfafval is één van de grootste ergernissen; uit onderzoek blijkt dat 95% van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Zwerfafval zorgt voor vieze straten en is erg slecht voor het milieu en de dieren. Daarnaast kost het de gemeente, en daarmee u als inwoner, geld om het zwerfafval op te ruimen. Daarom willen wij samen met u, een zo schoon mogelijk Ouder-Amstel creëren. Wilt u een leuke app gebruiken bij het opruimen? Onderaan de pagina vindt u tips.
Aanvraag opruimactie zwerfafval
Wat kunt u zelf doen tegen zwerfafval?
Allereerst kunt u zwerfafval voorkomen door zelf geen afval op straat te gooien. Bijna 1 op de 4 personen gooit weleens afval op straat. Wist u bijvoorbeeld dat in sigarettenpeuken plastic zit dat niet afbreekt en veel schade veroorzaakt aan het milieu? Sigarettenpeuken is een van de meest voorkomende soorten zwerfafval die wordt aangetroffen. Vaak denkt men niet na bij het weggooien van sigarettenpeuken of ander soort afval. Toch leidt dit (on)bewuste gedrag tot vervuilde straten en vervuiling van het milieu. Het is dus heel belangrijk om uw afval netjes in een afvalbak weg te gooien! Ook kunt u andere mensen erop attenderen dat afval – in de afvalbak hoort.
Zelf bijdragen aan een schoner Ouder-Amstel
Er zijn altijd vrijwilligers in Ouder-Amstel die regelmatig zwerfafval opruimen en zij kunnen uw hulp hierbij goed gebruiken! Vanuit de gemeente willen wij u graag ondersteunen door gratis opruimmaterialen (grijpers, afvalzakken, hesjes et cetera.) beschikbaar te stellen. U kunt de opruimmaterialen aanvragen door zich aan te melden via bovenstaande knop.
Wist u bijvoorbeeld dat hoe vuiler de straat is hoe makkelijker mensen afval erbij gooien? Door het regelmatig opruimen van zwerfafval kunnen wij voorkomen dat er meer zwerfafval op straat wordt weggegooid.
- HelemaalGroen is ontwikkelt door een dierenarts. Aan het begin van je opruim-ommetje activeer je de app en na afloop kun je de route uploaden. Deze route verschijnt als groen traject op de kaart van Nederland. Na 30 dagen verkleurt deze van groen naar oranje.
- De Litterati app registreert waar vrijwilligers actief zijn en welk zwerfafval gevonden is. Aan een foto worden coördinaten en labels gekoppeld. Dit levert waardevolle informatie op over hotspot locaties, hoeveelheden, samenstelling, doelgroepen en herkomst van het zwerfafval.
- Met Rubbiz kun je naast het opschonen van de buurt ook opruimen voor een goed doel. Leuk voor groepen!
Ga voor meer informatie naar Nederland schoon zwerfafval-apps.